Anne Bebek Yogası

anne-bebek-01Annelerin hamilelik sırasında vücutlarında oluşan değişikliklerin, doğum sonrasında eski halini almasında, yoga etkili bir araçtır. Yeni anneler, bebeklerinden uzak olmanın huzursuzluğunu yaşamadan, fiziksel formlarına kavuşabilirler. Anne-bebek için yoga çalışmaları sayesinde anneler kendilerini iyi hissederken özgüvenleri de güçlenecektir. Hem kendileri hem de bebekleri için faydalı bir çalışmayı birlikte yapmanın tadına varacaklardır.

Anne ile bebek arasında güçlü enerjisel bir bağ vardır. Her yeni annenin yaşayabileceği sinirsel, zihinsel, duygusal gerginlikler bebekler tarafında algılanır. Anne huzurlu ve mutluysa bebek de huzurlu olur. Anne-bebek için yoga sayesinde, anne bebek ilişkisi daha dengeli , sağlıklı ve olumlu olmaktadır. Anne ile bebek arasındaki ilişki pozitifleşmektedir. Bu iletişim, bebeğin fiziksel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bebeğin enerji alanı güçlenmekte ve yetenekleri gelişmektedir. Alıştırmalar sayesinde bebeğin fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal alanları arasında uyum ve denge sağlanır. Bu da bebeğin ileride sağlıklı, dengeli ve topluma yararlı bir insan olmasını sağlar. Anne karnındayken bebek, çeşitli çakra gelişim aşamalarından geçmektedir. Bu gelişim Sahasrara (tepeüstü) çakra merkezinden başlamakta ve Muladhara (kök) çakra merkezine doğru ilerlemektedir. Hamileliğin bitiminde Muladhara (kök) çakra gelişir. Bu merkez yeni doğan bebeği dünya ile birleştirmektedir. Psikologlar yaşamın ilk yıllarını ömrün en kritik dönemi olarak görmektedirler. Yeni doğmuş bebek, kendini tanımadığı soğuk bir dünyada bulur, yalnız ve çaresiz hissedebilir. Bebek bu korkutucu duygularla başa çıkamadığında ilk tıkanmalar Muladhara (kök) çakra merkezinde ortaya çıkmaktadır. Yaşamın ilk yılında bu enerji merkezi etkilidir. Güven duygusunun temeli bu dönemde oluşmaktadır. Bu güven duygusu, kişiliğin korkusuzca ve tam şekilde gelişmesi için gerekli potansiyeli oluşturur. Muladhara (kök) çakra merkezindeki tıkanmalar ise tüm enerji sistemini ve psikolojiyi etkilemektedir. Bu yüzden psikologlar yaşamın ilk yıllarını ömrün en kritik dönemi olarak görmektedir. Bu dönemde anne bebek yoga çalışmaları ile anne ile bebek arasında pozitif sevgi ve güven dolu bir iletişim sağlanır.

Bebeğin özgüven dolu gelişimi için ne yapılmalı?

anne-bebek-02Bebeğin çakra merkezleri ince bir koruyucu tabakaya henüz sahip değildir ve psikolojik tesirlere açıktır ve kolay incinebilir. Bu dönemde anne ve bebeğin birlikte katıldığı yoga çalışmasında güven ve huzur dolu pozitif enerji doğrudan bebeğin enerji merkezlerine girer, yapılandırır. Özellikle doğum sonrası dönemde annenin beden, zihin ve duygularını temizleyip pozitif enerji ile doldurmaya ihtiyacı vardır. Düzenli yapılan yoga çalışmaları annenin enerji sistemini dengeye sokar, bu enerji doğal olarak bebeğe geçer. Böylece bebeğin özgüveni, dengeli duygusallığı, kişisel gücü, sevgi ve iletişim kurma yeteneği, düşünce ve hayal gücü ve öz benliği ile iletişim kurma yolunda gelişimi sağlam temeller üzerinde yükselir, desteklenir.